1-årskontroll

Kanske lite sent med en ettårskontroll med tanke på att det var ett tag sedan men vi har inte haft tillgång till någon bra våg och så har vi haft tankarna på annat. Men för ett tag sedan då vi åkte och vaccinerade Loial passade vi på att väga och mäta han. Slutsiffran landade på 24 kg och 57 cm hög. Humöret är som vanligt på topp och han charmar alla i hans väg vilket jag tycker kan vara lite jobbigt ibland. Till exempel då han nyligen har varit ute på rövartåg och så möter vi en person som bara måste kommentera hur söt och fin han är då tänker jag alltid att du skulle sett han för två sekunder sedan. Men Loial är ju alltid superglad över alla så det är väl bara jag som är lite bitter, men skämt och sido. Efter sommaren har vi tänkt börja träna agility med Loial eftersom vi märker hur mycket han älskar att hoppa över stockar och sten. Sen får vi se om våra nerver är med oss och vi vågar ta upp utställningen igen. 

 Det finaste på Loial är hans ögon och när de kommer fram är det svårt att säga nej.

Bad på Nydala

Nu börjar värmen komma mer och mer och det är riktigt skönt på balkongen. Loial älskar vädret också, tack vare att husse och matte blir mer motiverade att vara ute och busa! Vi gick till Nydalasjön igår och lät Loial svalka sig lite från finvädret. Han taggade till som tusan och hittade en vedpinne som ville vara med och busa.

Vedträn måste vara bland det bästa i livet

Bad på Nydala

Han lyckas burra av sig vattnet medan han springer

Bad på Nydala

Allt går att leka med, tycker Loial!

Allt går att leka med

 

Det här är en bild som jag tycker beskriver hundar i allmänhet väldigt bra, men ger också en möjlig bild av hur katter tänker :P

Katter och hundar dagbok cats and dogs diary

Upphittat

Har du tappat en vante? Eller kanske två? Hör då av dig till Loial. Loial har vantar i alla dess smaker, stora, små, lila eller gula, stickade eller i skinn. Alla vantar som är borttappade samlar Loial upp och tar vara på. Han tar väl hand om dem, kanske är det ett litet hål i ett finger eller två men inget som inte går att laga. Ni ska veta att det finns många singelvantar där ute, på jakt efter sin partner och i väntan på dem så får de bo hemma hos oss. Så känner du att du saknar en partner till din vante tveka då inte att höra av digwink

Nu när dagarna börjar bli varma njuter Loial av att ligga i skuggan på balkongen. Nu när vi även bor några trappor ner har Loial fått ett nytt smeknamn här i huset. Nämligen balkonghunden. Som tidigare älskar Loial att stå och spana på allt som händer nedanför och nu har han ännu bättre koll än tidigare. Inte ett gruskorn skulle komma omärkt förbi. 

Loial jobbar flitigt på brännan och har redan fått en fin brun färg i ansiktet.

Loial i skuggen på balkongen

Loial d'Argo

Nu när det snart har gått ett år sedan vi fick hem vårat bustroll tänkte jag skriva lite om hur Loial d'Argo är. Vi börjar med namnet. Vi hade väldigt svårt att bestämma oss för vilket namn vi skulle ha på våran hund. Det vi hade bestämt var att han skule heta d'Argo efter pappa Argo eftersom det var just den barbeten som fick oss att falla så hårt för just den här rasen. Namnet Loial fick vi ifrån Wheel of Time; främst Pers men även min favoritbokserie sen ungdomen. I serien finns det en karaktär som är av rasen Ogrie, en sorts jätte. Han är stor, jättesnäll, klok, har stora öron, stora fötter, stora händer, en stor näsa och är rent allmänt lite klumpig. Men framför allt så är han väldigt Lojal, han heter ju då Loial. När jag läste det visste jag direkt att det var det namnet Loial skulle ha. 

Har har ni en bild på den riktige Loial, den Loial våran buskille har fått sitt namn efter.

Allt detta tyckte vi stämde in bra på Loial. Nu när det har gått en tid kan vi se mer likheter än vad vi först trodde. Loial har som alla andra barbethundar stora öron och med ett tjockt lager päls på sig ser hans tassar nästa lika stora ut som en björns. Loial är även ganska så stor och definitift klumpig på nästan alla plan =). Han älskar sin familj mer än något annat men han tycker även om andra familjer och andra djurslag så lojal det är han. Men så till en punkt som kanske inte direkt stämmer in så bra är det där med klok. Det ordet passar inte direkt in på Loial men kanske är det för hans ringa ålder. Men ett annat ord som stämmer mycket bra in på Loial är tjejtjusare. Ända sedan han var lite har han charmat alla tjejer och damer som har gått förbi. En del kan inte hejda sig utan bara måste gossa eller klappa på han något Loial inte har ett dugg emot. 

Våran egen Loial d'Argo.

Att hämta en pinne

De flesta hundar tror jag älskar att bära och hämta pinnar av alla dess slag. Loial är då inget undantag. Vi tänkte här med visa med hjälp av ett bildspel hur Loial tycker det bör gå till när man hämtar en pinne. Ett ord Loial tror stark på är inlevelse. Utan inlevelse kommer man ingen vart.

Uppvärmningen är en viktig del i hela pinnhämtandet. Självklart går det hur bra som helst att leka med en upphittad pinne, men en pinne som husse har hittat är ändå bäst av allt!

Här har även husse en så pass bra inlevelse att han nästan faller efter att han har kastat pinnen. Loial säger att här är en viktigt del av hela pinnhämtandet. Man måste verkligen ta i med hela sin kropp från bak till framtassar. Helst ska man få en så kallad flygande start.

Här visar Loial upp ett mycket bra exempel på hur en flygande hämtning kan se ut. Vitsen med hela flyggrejen är man på kortast tid ska kunna ta sig fram till sin pinne.

Sakta in eller tvärnita så sent som möjligt, gärna på själva pinnen.

Med all den inlevelse och energi som finns laddad i kroppen är det lätt hänt att man missar sin pinne. Men vänd då snabbt tillbaka och angrip pinnen igen.

När pinnen sitter som gjutet i munnen satsa då åter på en flygande start för att på fortast möjliga vis komma tillbaka till husse så att hela proceduren kan upprepas igen.

Ju snabbare man är ju fler gånger orkar husse/matte upprepa proceduren. Detta är en lek Loial starkt kan rekomendera till alla som älskar att leka med pinnar!

 

Senaste inläggen

  • Bilder Nu var det länge sedan vi skrev något här och det beror på barn och flytt och mycket att göra. Men här: ...
  • Flytt Dåligt med uppdateringar sista tiden p.g.a. flytt men här är lite bilder. ...
  • Mer Byviksbilder Loial tycker det är roligt när Tor ska bada och vill gärna visa det med ett skutt! ...
  • Hejhopp! Loial...

Statistik

  • Sidan har funnits i: 91 månader
  • Antal unika besökare: 48099
  • Antal blogginlägg: 152
  • Antal bilder: 507
  • Antal filmer: 20
  • Antal kommentarer: 137